Contact telefonic: 0746385854


Home » Activitati/proiecte » Ce este cu taierea copacilor din Magura?

IMG_20140325_120702

Ce este cu taierea copacilor din Magura?

Astazi am fost sunat de un prieten, Dragos Dima, care m-a anuntat ca in Magura se taie copaci “la greu”. Am luat imediat masina si m-am deplasat la fata locului.

Acolo am avut placerea sa discut cu domnul Jicmon, padurarul care are in custodie intreaga padure de la Magura. Am fost placut surprins sa vorbesc cu un om care stie ce este respectul. In general, sunt obisnuit cu functionari tupeisti, infumurati. Mi-a explicam padurarul ca la fiecare 50 de ani in cazul salcamului se taie cate un lot de 2-3 ha, la ras (sau carang). El se regenereaza din cioturile care raman. In 5-6 ani vom avea din nou pe acea suprafata copaci inalti si frumosi.

Din pacate, dubla functiune a Ocolului Silvic, aceea de a proteja si de a exploata padurea, este ceea ce ne face suspiciosi (pe buna dreptate) in privinta legalitatii tuturor taierilor silvice. Pai Ocolul silvic isi obtine profitul, plata salariilor, noile constructii, masinile, etc, etc. strict din taierea si vinderea materialului lemnos. Deci, pe de o parte este autoritatea care trebuie sa aibe grija de padure (sa nu se fure, sa nu se exploateze neglijent, etc.) iar pe de alta sa exploateze aceasta padure in folosul propriu.

Ca se taie si pe marginea drumului… Acele taieri printre copaci (unii da, altii nu) sunt necesare pentru siguranta soferilor care parcurg acel drum. Sunt copaci care reprezinta un pericol (sunt prea aplecati peste drum, sunt gaunosi, etc.).

Concluzia: totul pare cu acte in regula, mai ales ca totul se desfasoara la sosea unde trec o multime de autoritati de control. Vom depune o sesizare si la Garda de Mediu Bacau pentru a verifica si dansii legalitate acestor activitati.

Important: Daca doriti sa ne ajutati in campaniile noastre de verificare, de voluntariat va rugam sa ne contactati. Suntem extrem de putini si nu facem fata la cate probleme de mediu sunt in Bacau.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

%d bloggers like this: